Historische wandeling Beter Naar Buiten (7,5 km)

Datum evenement:

4 juli 2020

Tijd evenement:

09:30

Informatie evenement:

Antilope Outdoor , Alblasserdam

Wandeling door het historische hart van het Groene Hart (7,5 km)

De Alblasserwaard door een historische bril

De West-Alblasserwaard kent een bewogen geschiedenis. En of het nu gaat over het ontstaan van het gebied in de 13e eeuw, over de oorsprong van de naam ‘Kinderdijk’ of over de bloeiende scheepsbouwindustrie, de Historische Vereniging WestAlblasserwaard (HVWA) weet ervan.

Samenvatting route: vandaag wandelen we door het historisch hart van Alblasserdam, startend op het Cortgene, voerend langs de dijk, richting Kinderdijk.

Over de begeleiding

Vandaag wandelen we onder begeleiding van de Historische Vereniging West Alblasserwaard (HVWA).

“Wij zijn vooral een kenniscentrum”, zegt Ruud Boele, voorzitter van de HVWA. “We organiseren bijvoorbeeld lezingen en wandelingen door de streek. Eens per jaar geven we op een aantal basisscholen voorlichting over de Tweede Wereldoorlog. Alblasserdam is op 11 mei 1940 zwaar gebombardeerd; ik neem de kinderen mee op een ‘bombardementswandeling’ langs de plekken waar toen slachtoffers waren en schade was.”

De HVWA heeft haar eigen pand in Alblasserdam, aan Cortgene 3. De oude kapiteinswoning uit 1840-1845 is omgebouwd tot Oudheidkamer en vergaderlocatie voor de vereniging. Elke zaterdag van 9.00 tot 12.00 is het gebouw geopend en zijn bezoekers welkom om vragen te stellen over de geschiedenis van de West-Alblasserwaard en om oude spullen in te leveren. Boele: “We krijgen bijvoorbeeld mensen wiens ouders zijn overleden en die bij de verhuizing heel veel oude objecten tegenkomen. Die brengen ze dan bij ons: boeken, gereedschap, noem het maar op.”

Volgens Boele is de HVWA sterk in alles wat met scheepsbouw en aanverwante industrieën te maken heeft: “Er was en is enorm veel scheepsbouw in Alblasserdam en Kinderdijk. Daaromheen hingen vroeger allerlei bedrijven zoals touwbanen, machinefabrieken en henneptelers.” Op 4 juli zullen de gidsen van de HVWA bijvoorbeeld de grote directiewoningen laten zien waar directeuren van scheepswerven uit de regio woonden.

Woont u niet in de Alblasserwaard? Ook voor u is de wandeling van 4 juli uiterst interessant. De grote parate kennis van gids Geert Ouweneel zorgt voor verrassende linkjes met het heden. En u krijgt een mooi beeld hoe de Nederlandse scheepsbouw ervoor staat.

Wat kunt u verwachten

De wandeling is 7,5 kilometer lang. We zullen daar naar verwachting zo’n 2 tot 2,5 uur over doen.  

Deze wandeling is ook geschikt voor de minder ervaren wandelaar.

Wij werken met een maximum aantal deelnemers, zodat individuele aandacht gegarandeerd kan worden.

Wilt u nog iets doen na afloop? Die dag organiseren wij ook de Beter Naar Buiten-fair, speciaal gericht op de wandelliefhebber. Meer informatie vindt u hier.

Praktische informatie

 • De wandeling start om 9.30. Naar verwachting is de gids rond 12.00 weer terug op het startpunt.
 • Start- en vertrekpunt van de wandeling is per auto te bereiken, parkeren is gratis. Ook uw fiets kunt u veilig stallen achter onze winkel.
 • Zowel voor aanvang als bij terugkomst staat er een drankje met iets lekkers voor u klaar.
 • Eventuele drank en/of versnaperingen voor tijdens het wandelen dient u zelf te verzorgen.
 • Deelnemen kost €5,-.
 • Voor meer informatie over de Historische Vereniging, klik op deze link.
Sorry, Event Expired

Informatie evenement:

Totaal aantal plaatsen: 20 (1 Links)
 • Antilope Outdoor
 • Cortgene 9
 • Alblasserdam
 • Zuid-Holland
 • Nederland

Event Schedule Details

 • 4 juli 2020
  09:30 - 12:00
Deel dit event
Voeg toe aan je agenda