Het stilste plekje van Nederland

Wist je dat het Leersumse Veld het stilste plekje van Nederland is?

Midden op de Utrechtse Heuvelrug ligt het Leersumse Veld, een vlakte met heide, stuifzand en drie vennen, de Leersumse Plassen, omzoomd door gemengd bos. Vooral voor liefhebbers van rust is het een grote aanrader, want het natuurgebied wordt ook wel ‘het stilste plekje van Nederland’ genoemd. Nu ben ik, Jelle, een groot fan van stilte, dus trokken wij naar Leersum.

Wij liepen de zes kilometer lange gele route, een wandelroute van Staatsbosbeheer, grotendeels onverhard. Honden zijn welkom, mits aangelijnd. Door de combinatie bos, hei en water is het zeer gevarieerd. De route leidt langs de randen van het Leersumse Veld en om de Plassen heen. Langs een van deze vennen ligt een vogelkijkhut vanwaar je een goed zicht hebt op de watervogels die van de plassen gebruik maken. Op de plassen was het rustig: een blauwe reiger en enkele kuifeenden. Wel hoorden wij her en der de schorre kreten van een raaf. En zowaar, aan het einde van het pad vloog een paartje op uit een grove den. 

Wandelcentrum

Wandelcentrum

En was het stilste plekje van Nederland echt stil? Autoverkeer was niet te horen, wel af en toe een vliegtuig in de verte. Ik was daardoor wel extra bewust van wat overblijft: de geluiden van de natuur. Is dat omdat het er echt veel stiller is dan in de rest van Nederland, of omdat je door de reputatie van het gebied er net wat meer op let? Die vraag laat ik aan de experts over.

Wandelcentrum

Heb je deze route ook gelopen? Laat het ons weten wat je ervan vond! Dit kan door een mailtje te sturen naar info@wandelcentrum.nl.

Voor het eerst gepubliceerd op: 04-03-2023