De omgeving van het Wandelcentrum

Het Wandelcentrum is onderdeel van Antilope Outdoor, specialist op het gebied van wandelschoenen, buitenkleding en andere artikelen waar de wandelaar behoefte aan heeft. Gelegen in het centrum van Alblasserdam is het een goede startplaats voor wandelingen naar Kinderdijk en de rest van de Alblasserwaard.

HUIS RIJKEE

Het pand waarin het Wandelcentrum is gevestigd, is het Huis Rijkee. Dit is het oudste pand van het dorp, een prachtig monument waar de ambachtsheer van Alblasserdam jaren zijn verblijf heeft gehad.

Het aangrenzende Bos van Rijkee behoorde oorspronkelijk tot de familie. Helaas is een gedeelte van het zogenaamde geriefbos verdwenen, maar dat wat er nu nog is, is een heerlijk terrein.

ALBLASSERDAM

Alblasserdam is gelegen aan de oever van de druk bevaren rivier de Noord. In 1494 wordt er voor de eerste keer gesproken over Alblasserdam. De naam wordt ontleend aan het riviertje de Alblas, die door de nederzetting heen kronkelt en de dam die hem van de veel grotere Merwede scheidt.

Door de loop van de jaren is Alblasserdam meerdere malen bedreigd door het water en dat heeft een stempel gezet op de cultuur. Scheepsbouw, binnenvaart en landbouw vormde eeuwen lang de basis van het bestaan in Alblasserdam.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Alblasserdam zwaar getroffen door een Duits bombardement. Een groot deel van het oude hart van het dorp is weggevaagd. De Cortgene en de Kerkstraat zijn van voor de oorlog en liggen diagonaal op het dorpshart. Het wandelcentrum is gevestigd aan de Cortgene.

KINDERDIJK

Het wereldberoemde molencomplex van Kinderdijk ligt op 5 autokilometer en 3 wandelkilometer bij ons wandelcentrum vandaan.

1200px-Overview_windmills_Kinderdijk

Dit oer-Hollandse plaatje is een vast onderdeel van de wandelingen die wij uittzetten vanuit ons wandelcentrum.