Paddenstoelenwandeling Nieuwkoopse Plassen

We zitten inmiddels midden in de herfst. Het is weer vroeg donker, het waait harder en het regent vaker. Gelukkig heeft de herfst ook van alles moois te bieden. De paddenstoelen gaan weer groeien! Rood met witte stippen, elfenbankjes of juist een wilde champignon, de kans dat je er een tegenkomt, is groot. We nemen je mee op een herfstige route: Paddenstoelenwandeling in de Nieuwkoopse Plassen.  

Paddenstoelenwandeling in de Nieuwkoopse Plassen

Een paar weken geleden heeft onze collega Laura een paddenstoelenwandeling in de Nieuwkoopse Plassen gelopen. Ze heeft twee routes gecombineerd en een leuk rondje van 4,5 km gelopen. En dat was lang zat voor haar puppy van zeven maanden. Honden zijn toegestaan in dit gebied, maar wel aangelijnd. 

Wandelcentrum

Natuurmonumenten

Van te voren hebben we in de route app van Natuurmonumenten de ‘Paddenstoelenroute door Lusthof de Haeck’ opgezocht en vast gedownload. Hierdoor hadden we tijdens de wandeling geen internet nodig. Het leuke aan de route app is dat je regelmatig een melding krijgt met wat informatie over de route. De route is ook via de website van Natuurmonumenten te vinden. Deze route start bij werkschuur De Kievit van Natuurmonumenten. We parkeerden de auto op het ruime parkeerterrein naast de werkschuur. Ondanks dat het een zaterdag was, waren er meer dan genoeg parkeerplaatsen beschikbaar. In de werkschuur is ook een toilet. We zochten de gedownloade route op en we waren er klaar voor!

Vanaf de parkeerplaats liepen we langs het fietspad richting het bosgebied Lusthof de Haeck. Dit gebied is ooit aangelegd als privé jacht- en visgebied en is later omgetoverd tot een afwisselend wandelbos. Na een paar minuten kwam de eerste melding met informatie in de app. Aan de linkerkant zagen we het kleine bosje ‘Maltha’. We konden onze nieuwsgierigheid niet bedwingen en zochten in de app of er een route was door dit bosje. En die was er! We maakten dus even een uitstapje.

Wandelcentrum

Paddenstoelenwandeling in de Nieuwkoopse Plassen

Maltha

Maltha is een klein bosje met kronkelende paadjes. Hier kwamen we ook onze eerste paddenstoel tegen: een elfenbankje! Het elfenbankje is een schimmel die vooral voorkomt op dode stronken en takken. Deze paddenstoel helpt namelijk met het afbreken van dood hout in het bos. Ze zijn te herkennen aan de witte rand met daarbinnen verschillende gekleurde zones. Deze zones kunnen wit, beige, okergeel, bruin, grijs of zwartachtig zijn. Elfenbankjes groeien dakpansgewijs aan een kant van de stronk of tak.   

Hertenzwam

Na een rondje in het bosje gelopen te hebben, vervolgden we onze weg. Nu pakten we de paddenstoelenroute er weer bij. Bij het uitkijkpunt gingen we rechtsaf. Na een tijdje doorgelopen te hebben, kwamen we erachter dat we eigenlijk eerder rechtsaf hadden gemoeten. De app geeft de locatie waar je loopt niet heel nauwkeurig aan. Gelukkig kwam de route volgens de app weer uit bij het uitkijkpunt en liepen we het rondje eigenlijk andersom. Niets aan de hand dus! Als gauw veranderde de omgeving van een weiland naar een dik begroeid bos. Hier kwamen we nog meer paddenstoelen tegen.

Kastanjeboleet

Wandelcentrum

Vervolg Route

We maakten het rondje af en kwamen weer uit bij het fietspad. Vanaf hier loop je hetzelfde stuk weer terug naar de parkeerplaats. Deze route is zeker aan te raden! Ook buiten het paddenstoelenseizoen is deze route te volgen als ‘Lusthof de Haeck’ via de app van Natuurmonumenten. Ondanks dat je locatie niet helemaal nauwkeurig wordt aangegeven en je daardoor zelf goed moet opletten, was het een hele leuke, afwisselende route. We liepen over bruggetjes, door kronkelige bospaadjes en langs grote plassen water. De meldingen in de app met informatie over het gebied en de soorten paddenstoelen die je tegen zou kunnen komen, voegden zeker wat toe. Hierdoor leerden we iets meer over het gebied en over de verschillende planten en bomen. Zorg voor goede waterdichte schoenen als je deze route zelf gaat lopen, omdat de route over zowel verharde als onverharde paden loopt.

Wandelcentrum

Bij Antilope Outdoor hebben ze wandelschoenen voor alle soorten wandelingen, ook voor deze. Kom naar de winkel voor persoonlijk advies. Onze verkoopmedewerkers kijken graag met je mee en adviseren je over welke schoenen het beste bij je passen.

Wandelcentrum

Heb je deze route ook gelopen? Laat het ons weten wat je ervan vond! Dit kan door een mailtje te sturen naar info@wandelcentrum.nl.

Voor het eerst gepubliceerd op: 17-11-2022