Rondje Loenermark

Een afwisselende route waar natuur en geschiedenis samenkomen.

Vandaag nemen we je mee naar de Loenermark. Een leuke afwisselende route met een bijzondere verrassing…

Al in de 10e eeuw wordt dit natuurgebied genoemd. Toen bestond het uit weidse heidevelden met hier en daar wat vliegdennen of hakhout. Het gebied behoorde destijds tot de gemeenschappelijke gronden, de zogenoemde Marke, van de inwoners van Loenen. Drie keer raden dus waar de huidige naam Loenermark vandaan komt.

Gemeente Apeldoorn kocht dit gebied in 1932 om er een werkverschaffingsproject van te maken. Er werd zand en grind afgegraven en op grote schaal nieuw bos aangeplant. De wandeling leidt door het noordelijke gedeelte van het gebied. Dit is iets later erbij gekocht door de gemeente, namelijk in 1938. Vanaf 1993 tot heden zijn beide stukken grond in erfpacht uitgegeven aan Het Geldersch Landschap. Ze zetten zich nog steeds in om dit mooie gebied te verrijken. Zo zijn er heidevennen aangelegd als drinkplaats voor de grazers. Ook amfibieën en libellen profiteren hiervan. 

Deze route van IVN is 6,1 km en is ook goed te doen voor de beginnende wandelaar. Er is bij het startpunt van de route genoeg plek om de auto te parkeren. Het startpunt is helaas niet goed te bereiken met het openbaar vervoer. Honden mogen mee, maar wel aangelijnd.

Als je de route met de IVN app loopt, krijg je onderweg af en toe een leuk weetje over de route. Dit zijn afwisselende weetjes over de planten die je tegenkomt en de geschiedenis van het natuurgebied. De wandelroute zelf is erg gevarieerd. De route loopt door bos en over heidevelden en zandpaden. Een leuke verrassing: je komt er zelfs schapen en koeien tegen. Deze dieren worden ingezet als natuurlijke grasmaaiers en zorgen ervoor dat het gebied mooi en begaanbaar blijft. Er zit wat hoogteverschil in de route, wat hem niet geschikt maakt als je slecht(er) ter been bent. 

Bij Antilope Outdoor hebben ze wandelschoenen voor alle soorten wandelingen, ook voor deze. Kom naar de winkel voor persoonlijk advies. Onze verkoopmedewerkers kijken graag met u mee en adviseren je over welke schoenen het beste bij u passen.

Wandelcentrum

Heb je deze route ook gelopen? Laat ons weten wat je ervan vond! Dit kan door een mailtje te sturen naar info@wandelcentrum.nl.

Wandelcentrum

Voor het eerst gepubliceerd op: 06-01-2023